21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Pilaf (pilav)

Název Množství a jednotka
skopové maso 600 g
rýže Basmati 350 g
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer řapíkatý 2 řapíky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: ázerbájdžánská
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)


Pilaf (pilav, plov) je jídlo z rýže nebo bulguru s různými druhy masa, zeleninou nebo ovocem a kořením. Pilaf je typický pro východoevropskou kuchyni, připravuje se také v jihoasijské kuchyni, na Středním východě, v Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem servírovaným ke slavnostním příležitostem.




Postup
Skopové (nebo jehněčí) maso odblaníme, odstraníme tuk, nakrájíme na plátky/medailonky a naklepeme. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky. V žáruvzdorném hlubším pekáči nebo hrnci na oleji a másle orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno a na ní plátky masa. Přidáme kořenovou zeleninu, lehce osmahneme, osolíme, okořeníme muškátovým květem, přidáme celý pepř, hřebíček, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. V druhém hrnci na másle opražíme rýži dozlatova. Opraženou rýži vsypeme ke skopovému masu, dolijeme vývarem tak, aby byl pokrm ponořený a voda byla asi centimetr nad rýži, dáme do vyhřáté trouby a dusíme doměkka. 10 minut před dokončením posypeme povrch strouhaným čedarem nebo parmezánem smíchaným se dvěmi lžícemi strouhané housky, pokapeme máslem a dopečeme.

Poznámka:
Skopový lůj velmi rychle tuhne, proto pokrmy ze skopového masa musíme podávat horké. Skopové se doporučuje chudokrevným pacientům pro jeho vysoký obsah draslíku, sodíku a železa.

Rýži použijeme buďto Basmati, nebo jasmínovou. Maso můžeme dát v podstatě jakékoliv, pokud dáme např. kuřecí prsíčka, můžeme pokrm dělat zároveň - opečeme maso se zeleninou, zvlášť v kastrůlku rýži, sesypeme dohromady, podlijeme a dusíme společně.


 


RECEPTY

Pstruh s jablky v alobalu

Postup: Pstruhy očistíme pod tekoucí studenou vodou od slizu, případně šupin (ostrým... zobrazit recept

RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Šípkové cukroví

Postup: Z moučkového cukru, mletých loupaných mandlí, lžíce šípkové zavařeniny a dvou... zobrazit recept

RECEPTY

Závin se šunkou a sýrem

Postup: Listové těsto rozkrojíme napůl. Každou polovinu vyválíme, poklademe plátky... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové "laskonky"

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Bílky se špetkou soli... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...